Bezoek Sint-Carolus Borromeuskerk (14 september 2010)Voor de opening van hun 380ste werkjaar trok de Confraternitas op 14 september 2010 naar de St.-Carolus Borromeuskerk, die eertijds door de Jezuïeten werd gebouwd als noordelijk bolwerk van de contra-reformatie en die gelegen is aan het meest Italiaanse plein van Antwerpen.

Het mag gezegd dat dit bezoek een groot succes is geworden: in plaats van de verwachte 40 personen, mochten wij bijna het dubbel aantal leden verwelkomen.

Overeenkomstig de tradities van de Confraternitas wordt bij het begin van elk gerechtelijk jaar een mis opgedragen aan de Heilige Geest.

Hierin wordt voorgegaan door de moderator van de broederschap, ZEH Jan Van den Wijngaert, die ook de preek houdt.

Dat was ook dit jaar het geval en zo werd de avond ingezet met een eucharistie-viering, muzikaal opgeluisterd door Tom Johnson (viool) en Govaart Haché (piano).

Hierna en in afwachting van de rondleiding werden de leden van de broederschap vergast op een verzorgde broodjesmaaltijd in de sacristie, die door iedereen werd gesmaakt.

Om 20.00 uur begon de rondleiding met de uitvoering van een schilderijenwissel. Blijkbaar wisten heel wat van onze leden niet dat deze kerk meerdere schilderijen heeft die boven het hoofdaltaar kunnen worden getoond en daarom, afhankelijk van de liturgische kalender in een bepaalde volgorde worden gewisseld.

Het was dan ook een verbazende belevenis om mee te maken hoe dit via een vernuftig technisch systeem in zijn werk ging.

Daarna werd de kerk bezocht in 4 groepen, waarbij onze ervaren en sympathieke gidsen al vlug de interesse van de aanwezigen voor de geschiedenis, de architectuur en de pastorale functie van onze monumentale kerk wisten te wekken.

Volgens een vooraf vastgelegd parcours werd daarbij ook een uitgebreid en becommentarieerd bezoek gebracht aan o.a. de onderaardse crypte, de beide zijkapellen en de kantkamer.

Hierbij kregen de leden van onze Confraternitas enkele bijzondere kunstschatten te zien, die op die avond uitzonderlijk voor hen werden ten toon gesteld en waardoor zij zich, zowel op religieus als op cultureel-artistiek vlak, een prachtig beeld konden vormen van de bijzondere betekenis en de rijke geschiedenis van deze Jezuïetenkerk uit de barok.

Zo liet de kantkamer een bijzonder gesmaakte selectie zien van haar bijzonder grote kantcollectie en werden in de Ignatius-kapel enkele belangrijke boekwerken getoond zoals het authentieke kaartenboek van de oude Sint-Bernardusabdij te Hemiksem, de originele partituur van de “messe solomnelle” van Hector Berlioz en de map met de etsen die Jacobus De Wit voor de brand van 1718 heeft gemaakt van de plafondschilderijen van Rubens voor deze kerk

In de Mariakapel werd aandacht besteed aan de rijke verzameling religieus textiel, die deze kerk herbergt en konden de prachtige Rubensgewaden en de uitzonderlijke kazuifels in fijn geborduurde Chinese zijde worden bewonderd.

Gezien het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel voor de gelegenheid werd getooid met haar volledige en originele uitzet aan gouden juwelen, waren die avond dan ook uitzonderlijke, doch discrete veiligheidsmaatregelen van toepassing.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat er zich tijdens de rondleiding een boeiend vragenspel ontspon tussen de deskundige en enthousiaste gidsen en het geinteresseerde en dankbaar publiek.

De rondleiding werd tenslotte besloten met een gezellige receptie in de sacristie, waarbij gezellig en ongedwongen werd nagekaart over de rondleiding.

Iedereen van de aanwezigen was unaniem in zijn bewondering, niet alleen voor de genereuze ontvangst en voor wat die avond werd getoond en uitgelegd, maar ook voor het vele prachtige werk dat voor deze kerk wordt geleverd, waardoor zij in het hart van echte rechtgeaarde Antwerpenaar een bijzondere en warme plaats heeft, waar men altijd graag naar terugkeert.

Niet alleen over de bijzondere inspanningen om dit belangrijk stukje erfgoed in de beste omstandigheden te bewaren en voor het publiek toegankelijk te maken, werd bijzonder lovend gesproken.

Dit gold evenzeer voor de belangrijke religieuze en culturele functie, die deze kerk vandaag nog vervult met haar wekelijkse artiestenmissen, de vele religieuze vieringen die er doorgaan en het rijke culturele leven dat zich om en rond onze deze kerk afspeelt.

Het was dan ook moe, maar gelukkig dat onze hoofdman en de uitgebreide ploeg vrijwilligers, verbonden aan deze kerk rond middernacht de kerk konden sluiten.

Dat ook nog de volgende dagen talrijke bedankingen en lofbetuigingen werden toegestuurd, getuigt hoezeer de Confraternitas Sancti-Yvonis de prachtige organisatie van dit bezoek heeft geapprecieerd.

De Confraternitas dankt dan ook van harte iedereen, die heeft meegewerkt aan het welslagen van dit prachtig bezoek aan de “mooiste kerk van Antwerpen, een echte feestzaal voor God”, die dan ook terecht op de derde plaats staat van de meest bezochte plaatsen in Antwerpen
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /customers/6/9/0/rotary-antwerpen-amerloo.be/httpd.www/includes/footer.php:12 Stack trace: #0 /customers/6/9/0/rotary-antwerpen-amerloo.be/httpd.www/uitstappen.php(90): include() #1 {main} thrown in /customers/6/9/0/rotary-antwerpen-amerloo.be/httpd.www/includes/footer.php on line 12